
ACTRIS Espanya està formada per 11 organitzacions de recerca espanyoles, inclòs l’IDAEA-CSIC, i compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació. | Alejandro Rodríguez.
L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) forma part d’ACTRIS, la plataforma científica per a la recerca atmosfèrica que la Comissió Europea acaba d’establir com a Consorci d’Infraestructura de Recerca Europea (ERIC). ACTRIS (Aerosols, Núvols i Gasos Traça) permet als científics de tot el món estudiar els components atmosfèrics de curta durada i les seves interaccions, cosa que facilita l’elaboració de pronòstics meteorològics fiables, des d’alertes meteorològiques i de salut fins a avaluacions del canvi climàtic a curt i llarg termini.
Las instalaciones de ACTRIS, distribuidas en más de 80 plataformas en todo el mundo, constituyen la mayor infraestructura internacional de investigación atmosférica. Cada año, más de 5.000 usuarios utilizan los datos de ACTRIS para sus investigaciones. ACTRIS ofrece a sus usuarios acceso abierto a instrumentos, conocimientos técnicos, oportunidades de formación y servicios de gestión de datos. El objetivo de ACTRIS es aumentar la excelencia en la investigación del sistema terrestre proporcionando conocimientos para desarrollar soluciones sostenibles a las necesidades de la sociedad.
Les instal·lacions d’ACTRIS, distribuïdes en més de 80 plataformes arreu del món, constitueixen la infraestructura internacional de recerca atmosfèrica més gran. Cada any, més de 5.000 usuaris utilitzen les dades d’ACTRIS per a les seves investigacions. ACTRIS ofereix als seus usuaris accés obert a instruments, coneixements tècnics, oportunitats de formació i serveis de gestió de dades. L’objectiu d’ACTRIS és augmentar l’excel·lència en la recerca del sistema terrestre proporcionant coneixement per desenvolupar solucions sostenibles a les necessitats de la societat.
“Aquesta decisió significa que les instal·lacions d’ACTRIS ara poden operar legalment de manera conjunta, com una sola organització”, afirma Eija Juurola, cap d’ACTRIS.
Organitzacions espanyoles que participen en ACTRIS ERIC
Espanya participa en ACTRIS ERIC a través d’11 organitzacions de recerca amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació. La Xarxa de Monitoratge Atmosfèric de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) és una de les entitats participants, juntament amb el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la Universitat de Granada, el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), la Fundació Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial Esteban Terradas (INTA), la Universitat de Valladolid, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de Catalunya. Altres entitats hi estan col·laborant i podrien sumar-s’hi en el futur.
Estructura d’ACTRIS ERIC
ACTRIS s’organitza en Instal·lacions Nacionals, formades per plataformes d’observació i plataformes exploratòries, i en Instal·lacions Centrals, essencials per al subministrament de dades harmonitzades d’alta qualitat, obtingudes tant a Europa com en ubicacions globals seleccionades, proporcionant als usuaris accés a instal·lacions capdavanteres, ben caracteritzades i versàtils.

La plataforma d’observació de Montsec és un emplaçament de muntanya (1590 m.a.s.l.) integrat a ACTRIS per avaluar els aerosols atmosfèrics.

L’emplaçament urbà es troba dins les instal·lacions de l’IDAEA a Barcelona i proporciona dades atmosfèriques a ACTRIS.
Les Instal·lacions Nacionals d’ACTRIS estan distribuïdes entre els 17 països membres d’ACTRIS ERIC: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Txèquia, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Romania, Suècia i Suïssa. Grècia i el Regne Unit han expressat el seu interès a unir-s’hi en una fase posterior.
Espanya contribueix actualment a les Instal·lacions Nacionals d’ACTRIS amb plataformes d’observació distribuïdes per la península i les Illes Canàries (tres estacions terrestres de teledetecció d’aerosols, una estació terrestre de teledetecció de núvols, set estacions de mesura d’aerosols in situ) i amb una plataforma exploratòria (cambra de simulació atmosfèrica). També participa en les Instal·lacions Centrals del Centre de Dades i del Centre de Calibració de Teledetecció d’Aerosols (CARS).