• L’acord amb l’empresa estatal xilena de mineria del coure CODELCO tindrà una durada de tres anys i comptarà amb un finançament màxim d’1,8 milions € aportats per la companyia

 

  • La col·laboració permetrà desenvolupar solucions innovadores per a la gestió de l’aigua, el monitoratge de conques, la reducció d’emissions i la sostenibilitat ambiental en el sector miner

Signants de l’acord marc entre el CSIC i CODELCO. A dalt, d’esquerra a dreta: Enric Vázquez-Suñé (hidrogeòleg i investigador del CSIC, vicedirector de l’IDAEA-CSIC), Mariana Concha Mathiesen (gerent corporativa d’aigües de CODELCO) i Julio Díaz Rivera (vicepresident de recursos miners, desenvolupament i innovació de CODELCO). A baix, d’esquerra a dreta: Rafael Garranzo García (ambaixador d’Espanya a Xile), Rubén Alvarado Vigar (president executiu de CODELCO) i Francisco Javier Moreno Fuentes (vicepresident de Relacions Internacionals del CSIC). | CODELCO

L’empresa estatal xilena de mineria del coure CODELCO i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) d’Espanya han signat un acord marc amb una inversió d’1,8 milions d’euros per impulsar el desenvolupament conjunt de projectes científics i tecnològics en àrees clau per a la sostenibilitat del sector miner. Amb una durada de 36 mesos, l’acord permetrà abordar reptes com l’eficiència hídrica, el monitoratge i la protecció de conques i aqüífers, la mesura de variables hidrològiques, així com la reducció d’emissions i de material particulat a les operacions mineres.

“La intenció d’aquest acord és combinar les capacitats d’ambdues entitats per afrontar conjuntament diversos desafiaments en la gestió dels recursos hídrics i del medi ambient», explica Enric Vázquez-Suñé, hidrogeòleg i vicedirector de l’IDAEA-CSIC, signant de l’acord.

L’acord estableix dos àmbits principals de cooperació. D’una banda, la gestió i el desenvolupament tecnològic aplicat als recursos hídrics. L’objectiu és millorar l’eficiència hídrica a les operacions mineres i, alhora, explorar fonts d’aigua alternatives i més sostenibles. També es treballarà en el desenvolupament d’eines tecnològiques que permetin mesurar i reportar amb més precisió les variables hidrològiques. A més, es volen abordar els efectes del canvi climàtic i els fenòmens extrems, reforçant la seguretat de les infraestructures hidràuliques i garantint la sostenibilitat dels recursos hídrics als entorns operacionals de CODELCO.

“L’acord que hem signat permetrà que aquest coneixement estigui a disposició de CODELCO per dissenyar mesures que ajudin a mitigar els efectes de l’activitat minera, de manera que no es posi en risc la sostenibilitat ambiental de Xile ni es deteriorin les condicions de vida de les comunitats», afegeix Francisco Javier Moreno, vicepresident de Relacions Internacionals del CSIC.

En l’àmbit ambiental, la col·laboració se centrarà a reduir les emissions generades per l’activitat minera i a millorar la qualitat de l’aire a les zones d’influència de la companyia. Per fer-ho, es combinarà l’expertesa científica del CSIC amb tecnologies avançades de monitoratge i modelització, que permetran entendre millor el comportament dels contaminants i dissenyar estratègies de control més eficients. També s’analitzaran els ecosistemes locals de manera integrada, considerant tant els factors físics com els biològics, amb especial atenció a la seva relació amb els recursos hídrics. La remediació de sòls i aigües contaminades i la protecció d’elements clau del medi natural també seran línies de treball prioritàries.

Signants de l’acord marc per al desenvolupament tecnològic entre CODELCO i el CSIC. | CODELCO

“Aquest conveni s’ha gestat en el marc del nostre model d’innovació oberta, que té com a objectiu principal fer front als reptes de la mineria del futur a través de la col·laboració amb actors nacionals i internacionals. A la Corporació, donem un valor estratègic a les iniciatives que transformin aquesta indústria en una activitat més responsable amb el seu entorn, en línia amb el nostre propòsit de ser un pilar del desenvolupament sostenible de Xile i del món”, comenta Rubén Alvarado, president executiu de CODELCO.

A més d’impulsar iniciatives conjuntes, l’acord també té com a objectiu afavorir la formació tècnica dels equips, la participació en convocatòries internacionals de finançament i la transferència de coneixement mitjançant activitats de divulgació, demostració i experimentació.