-
La guia, elaborada per l’IDAEA, aborda la contaminació de l’aire en sectors com el transport, la construcció, la indústria, o l’agricultura i la ramaderia
-
El document ofereix un marc pràctic per dissenyar estratègies de reducció en línia amb la nova Directiva Europea de Qualitat de l’Aire

Badia de la Corunya. | Xavier Querol
L’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) ha elaborat la Guia per a l’elaboració de plans de millora de la qualitat de l’aire (Guía para la elaboración de planes de mejora de la calidad del aire, en castellà) per al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquest document ofereix un marc pràctic per desenvolupar estratègies i mesures correctores que abordin la contaminació atmosfèrica en diferents sectors d’activitat.
Adreçada a gestors de qualitat de l’aire i amb un enfocament clar cap a les polítiques públiques, la guia destaca la importància de la nova Directiva Europea de Qualitat de l’Aire, que vol establir valors límit més alineats amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
“En aquesta nova guia expliquem el problema per cada tipus de contaminant, a quina escala s’han d’aplicar les mesures, i proposem actualitzacions concretes en més sectors dels que s’havien considerat fins ara”, destaca Xavier Querol, investigador de l’IDAEA i un dels autors de la guia.
La guia aborda 7 sectors clau
Les principals mesures proposades per sector inclouen:
-
Trànsit rodat: implementació de Zones de Baixes Emissions (ZBE), millora del transport públic, promoció de la mobilitat elèctrica i activa, peatges urbans, i redisseny de l’espai urbà.
-
Construcció: ús de maquinària de baixes emissions, tècniques per reduir la generació de pols, i control del trànsit associat a les obres.
-
Indústria: modernització de les instal·lacions per millorar l’eficiència energètica i el tractament d’emissions, i adaptació als nous requisits de la Directiva d’Emissions Industrials.
-
Agricultura i ramaderia: ajustos en la formulació de les dietes animals, disseny de granges, gestió de residus, i tecnologies per aplicar fertilitzants orgànics.
-
Crema de biomassa: ús d’estufes i calderes certificades, mesures específiques per a la crema de biomassa agrícola i industrial, i control de les emissions de Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en plantes industrials.
-
Ports: electrificació de molls, modernització de les flotes, optimització de les operacions portuàries, i reducció d’emissions en la manipulació de materials a granel.
-
Aeroports: procediments optimitzats d’aterratge i enlairament, ús de vehicles elèctrics, eficiència energètica de les instal·lacions, i foment del tren per a trajectes curts.
En l’anàlisi sectorial, els autors destaquen que el trànsit rodat ha fet importants avenços tecnològics per millorar l’eficiència ambiental dels vehicles, però encara no s’han assolit reduccions significatives en la densitat del trànsit. De fet, segons indiquen, tot i que els plans de mobilitat prometien reduccions del 25–30 %, aquestes no s’han complert. També assenyalen que l’agricultura i la ramaderia és el sector que menys ha reduït les seves emissions, especialment d’amoníac.
“En la crema de biomassa domèstica i residencial no només no s’han aplicat mesures eficaces, sinó que en alguns casos la qualitat de l’aire ha empitjorat”, apunta Querol. “Cal una legislació clara que reguli les emissions de les calderes o que obligui a utilitzar biomassa adequada”.
La guia ha estat elaborada per l’IDAEA-CSIC (Xavier Querol, Inés González, Cristina Reche, Andrés Alastuey), conjuntament amb l’Institut de Tecnologia Ceràmica / Universitat Jaume I (Eliseo Monfort, Irina Celades, Salvador Gomar) i la Generalitat de Catalunya (Eva Pérez-Gabucio).
Descarrega la guia (en castellà)
Querol, X., González, I., Reche, C., Alastuey, A., Monfort, E., Celades, I., … Miró, J. V. (2025). Guía para la elaboración de planes de mejora de la calidad del aire. CSIC – Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA). http://doi.org/10.20350/DIGITALCSIC/17211