
Ethel Eljarrat | Directora de l’IDAEA
Amb les nostres pròpies paraules
Missatge de benvinguda de la directora de l’IDAEA, Ethel Eljarrat
L’IDAEA és el centre líder en recerca ambiental del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Fundat el 2008 i organitzat en dos grans departaments (Química Ambiental i Geociències), l’IDAEA va ser guardonat amb el distintiu de Centre de Excel·lència “Severo Ochoa” l’any 2020, fent veure així el lideratge científic d’alta qualitat i l’impacte global de la tasca desenvolupada a l’Institut.
La salut de les persones, dels animals i de les plantes, i del medi ambient en general (inclosos els ecosistemes), estan estretament relacionats, i són interdependents. Aquest concepte d’UNA ÚNICA SALUT (‘ONE HEALTH’ en anglès) és el fonament dels estudis duts a terme a l’IDAEA. Per això, disposem de la capacitat i potencial per a escometre reptes de recerca interdisciplinaris des de l’àmbit local fins al global.
L’IDAEA es caracteritza per la seva transversalitat incloent-hi la recerca en química, biologia, toxicologia, hidrologia i geologia. Abastant una àmplia gama de desafiaments ambientals relacionats amb l’origen i els efectes en la salut dels contaminants emergents, així com estudis que caracteritzen l’intercanvi atmosfera-oceà i biogeoquímica de substàncies químiques antropogèniques, estudis paleoclimàtics, l’ús d’eines quimiomètriques per a l’anàlisi del Big Data, estudi i gestió de recursos hídrics, gestió de sistemes de l’aigua, problemes de qualitat de l’aire i economia circular.
L’activitat científica es centra, d’una banda, en detectar i diagnosticar la situació i els problemes en cadascuna d’aquestes línies, per a posteriorment, treballar en el desenvolupament de solucions, assolint l’eliminació o mitigació del problema. Posem un èmfasi especial en les ciències per a les polítiques públiques (Science4Policy) per a pretendre que la ciència millori les polítiques per a resoldre els reptes ambientals actuals.
L’IDAEA cerca les respostes en la frontera del coneixement i planteja qüestions que necessiten una profunda recerca, capacitat de desenvolupament i aplicació tecnològica. Aquestes capacitats, juntament amb una intensa actitud proactiva, capacitat de gestió i compromís amb la societat, permeten l’IDAEA acarar els reptes globals de la societat per a un desenvolupament futur sostenible.